A ló ápolása
Fontos, hogy mindig szem előtt tartsuk:
A ló egészsége nagyrészt ápolójától és ápoltságától függ.
A ló áplásához szükséges eszközök: lókefe, lóvakaró, patavakaró, sörényfésű, gyökérkefe, tajtékvonó kés, szivacs, törlőruha, olló.
Az istállózott lovakat tisztogatni kell.Ettől az állat vérkeringése élénkül.Eltávolítódik az izzadság és a piszok ,kinyílnak a pórusok megmasszírozódnak az izmok valamint a bőr.
Az istállóban tartott lovakat rendszeresen tisztogassuk,míg a szabad ég alatt vagy a legelőn tartott lovakat csak naponta egyszer ellenőrizzük.
A patákat naponta kaparjuk ki Lovaglás után kefével vagy gumivakaróval távolítsuk el az izzadságot és a piszkot ,és szivaccsal mossuk le a pofát,a szemet ,végbélnyílást.
A bőr "tisztára csutakolása" csak széttöredezi a védőréteget.A szabadban tartott lovakat nem kell megmosdatni:elég alaposan megtisztogatni őket.Mosdatás után takarjuk be a lovat ,és meleg istállóban hagyjuk megszáradni.A sűrű sörény-és farokszőrzet védi a lovat ,télen a hidegtől és nedvességtől ,nyáron a legyektől.
Milyen a helyes tisztogatás?
Tisztogatás előtt kössük ki a lovat.Legjobb a szabadban tisztogatni,mert ott világosabb van,és a por nem kerül az istállóba.A tisztogató eszközöket és a vödör vizet úgy helyezzük el ,hogy az állat ne érje el.
•Először kikaparjuk a patákat.
•Nagy,durva gyökérkefével,kikeféljük az izzadságot és a piszkot a szőrzetből.Kényes állatok érzékeny testrészeit -mint például a szemét,lábát-puhább kefével tisztogassuk.A hátulsó lábak tisztításánál a farkat fél kézzel húzzuk oldalra.A farkat ne kezeljük túl durva kefével,mert túl sok szőrszál kikefélődhet.
•Az odatapadt izzadságot és piszkot , körkörösen mozgatott gumivakaróval távolítsuk el.
•A szőrkefével hosszú egyenes húzásokkal a szőr mentén kikeféljük a finom port a szőrzetből.A fejjel kezdjük és a háton kersztül a farokig folytatjuk a kefélést.A ló bal oldalának a tisztításakor a szőrkafét a bal ,a vakarót a jobb kezünkben tartjuk.Néhány húzás után megtisztítjuk a szőrkefét a vakaróval.A test másik felének tisztogatásakor a tisztítóeszközöket átteszük a másik kezünkbe.
•szőrkefével tisztítjuk meg a sörény alatti részt is.Magát a sörényt szőrszállról szőrszállra fésüljük ki.Ugyenez vonatkozik a farokra is,oldalról közelítsünk hátha kirúg.
•A fejet finomabb kefével tisztogatjuk meg ,miután levettük a zablát.
•szivaccsal töröljük le a szemet és a pofa táját.
•Egy másik szivaccsal töröljük ki a végbélnyílást.
•A sörényt megnedvesítjük és a másik oldalra tesszük.
•Ezután nedves kefével megtisztítjuk a patákat.
•amikor a pata megszáradt hetente egyszer-kétszer patazsírt kenhetünk a pártaszélre.
•gyapjú rongyal adjuk meg a szőrzetnek a végső csillogást.
•A lótakaró altti vékony pamuttakaró laposan tartja a ló szőrzetét.A sörényt megmosása után bepólyáljuk ,hogy ne hogy összekuszálódjanak a szálak.
|