Különféle vizsgálatok bebizonyították ,hogy az emberhez hasonlóan a lovak is képesek a négy alpíz,az édes.a savanyú ,a sós és a keserű megkülönböztetésére,és azonnal kiköpik azt az ételt ,ami nem bizonyul számukra ízletesnek ,vagy olyannyira ismeretlen ,hogy nem tudják eldönteni ,mi is lehet az.A különféle szemestakarmányokat és a szárított vagy zölden etetett fűféléket az ember íztelenek ,vagy rosszabb esetben keserűnek érzi.Ugyanezek az ízek a ló számára kimondottan kellemesek ,vagyis a keserű alapízére sokkal kevésbe kényesek mint az ember.

A legtöbb ló kedveli a sós és az édes ízt ,ezért szívesen nyalogatják a boxban vagy a karámban elhelyezett nyalósót,és kedvelik a legtöbb édes gyümölcsöt ,a cukro-,takarmány-,és sárgarépát,és természetesen a kockacukrot.
A négy alapíz közül leginkább a savanyúval állnak "hadilábon".Ahogyan jó érzékkel igyekeznek kerülni a romlott ,megsavanyodott szálastakarmányt ,ugyanígy többnyire visszautasítják a korábban beáztatott ,erjedésnek indult abrakot is.
|